21 May 2013, 8.25 am
Tulisan aku kali ni maybe membuatkan korg
boring membacanya, sbb aku lebih kpd nk story pasal makanan..tapi, aku still
teruja nk bercerita..
Alhamdulilah semalam kami berjaya
melengkapkan percubaan seharian berpuasa lebih kurg 18 jam. Rasanya boleh
tahan..menahan lapar dan dahaga..memang betullah..betullah! Disebabkan pertaman
kali berpuasa, sebagai rewardnya,aku masakkan menu special..nasi lemak dgn ayam
bbq tandoori (yg rempahnya aku beli kat kedai runcit india, Masala nama dia) ..
Santan pakai santan serbuk je..rasanya exactly mcm nasi lemak original..caranya
masak nasi mcm biasa, bila nasi dh kering taburkan serbuk santan 2 sudu besar
ked lm nasi dan gaulkan.. tadaa.. nil ah rupanya menu special kami hari tu
Ni lah menu special berbuka kami, alhamdulilah..walaupun ada beberapa kekurangan bhn2..aku berjaya juga menghasilkan nasi lemak
complete set.. nmpak x ikan bilis secoet tu.. kitorg beli kat kedai runcit
cina..rege boleh tahan..so terpaksa la catu2 ikan bilis..sambal plak, aku jumpa
nasib baik aku jumpa serai kat kedai runcit organic,pun .. regenya boleh tahan
utk 4 btg serai… xpe la. Janji ada rasa2 skit.. aku cuma mampu pakai serbuk
cili, disebabkan xde cili kering..huhu.
Haa ni saja je iklan.. menu brekfes 2
hari lepas.. home made potato fries (wpon rupanya buruk tp husband ckp sedap..wekk)+cisbeger+stoberi
milkshake+honey lemon juice… sedappp
Ni plak..menu brekfes kitorg 3 hari
lepas..husband skrg rajin sgt capture gmbr mknn sebelum makan.. menunya, honey
lemon juice+ cekodok ikan bilis + pisang + stoberi .. spt yg aku crita sblm ni..
stoberi murah kat sini..so siang mlm aku duk keje mkn..hehe
Ni plak menu lunch beberapa hari
lepas.. tomyam dgn ayam blackpepper.. jangan xtau..aku seludup daun limau purut
ke uk semata2 nk buat tomyam..hehe. tima kasih mak mertua yg sponsor daun limau
purut yg byk dari rumah tanah merah, tima kasih mak yg tolong jemur dan
keringkan daun tu :)
Haa.. ni plak menu lunch kami smlm,
ayam paprik dgn bergedil ikan… memandangkan xde ikan lain, terpaksa la aku
pakai white fish fillet yg aku beli kat Iceland tu (sejenis pasaraya yg menjual
brgn sejuk beku..hehe).. nasib baikla rasanya ok. Sbb aku tgk ikan tu pale je,
mcm tasteless
Hari ni husband malas ke opis, katanya
nk buat keje kat rumah je.. aku rasa sejak aku sampai sini, beliau sedikit liat
nk ke opis..tapi ok je sebab husband mmg betul buat keje kat rumah.lain la kalo
dia liat nk g opis dan bermalasan kat rumah, memang nk kena hambat..mcm budak
kecik..
Ok, sambung bercerita tentang Cardiff
ni.. org kat sini xmcm kat mesia (opkos la hehe), bukan tu maksud aku.. contoh
yg aku nk kemukakan kat sini, kedai2 kat sini tutup pukul 5 ptg..termasuk la
kedai2 runcit..hurmm macam opis hour plak kan..kat sini diaorg pakai letrik dan
gas..gas bukan shj utk memasak, ia juga utk heater .. I mean heater boleh guna
2 source, either gas or letrik.. gas dan letrik pakai system prepaid, topup… so
bila letrik/gas dh abes, xtopup..bergelap dan bersejuk la rumah … so mmg kena
alert la,xmungkin terlupa…topup boleh buat kat sesetengah kedai runcit, dan
biasanya kedai2 runcit yg boleh topup letrik dan gas ni x tutup pukul 5, dia
extend skit ke pukul 9 mlm..
Memandangkan aku masih dlm proses
penyesuaian, aku masih xboleh tido balik lepas subuh.. subuh kat sini around
3.23am dan berakhir pada pukul 5.20am mcm tu, so kira pukul 5.15am tu, keadaan
dah cerah mcm pukul 7am kat melesia.. makanya mmg aku xleh nk tdo balik dan
mula rasa lapar sgt nk brekfes.jadinya dh beberapa pagi, aku buat bising duk
blend jus pepagi buta..masak keletung keletang..setakat ni, nasib
baikla..jiran2 xkomplen..hehe